Grænseløse Jøder
Bent Blüdnikows bog om to marokkanske jøder er en imponerende bedrift
af Kristian Østergaard, sognepræst og anmelder (Kristeligt dagblad)
Den myreflittige historiker og litteraturkritiker Bent Blüdnikow fylder 70 år i næste måned, men han har absolut ikke sat tempoet ned. Hans nyeste værk, ”Grænseløse jøder”, må nemlig betragtes som et hovedværk i Blüdnikows produktion og udkommer i øvrigt samtidig på engelsk. Det internationale perspektiv, som forfatteren så ofte har efterlyst i historieskrivningen, leverer han til fulde i dette omfangsrige og rigt illustrerede værk.
Men kender man primært Blüdnikow som prægtig polemiker i Berlingskes spalter, bliver man nok en kende skuffet, når man læser ”Grænseløse jøder”. Her er tale om en faktatung og informationsmættet fremstilling af en dramatisk periode i såvel dansk som nordafrikansk historie.
Vi er i 1700-tallet, og hovedpersonerne er de to marokkanske jøder Samuel Sumbel og Joseph Buzaglo de Paz. Deres liv og virke er tidligere beskrevet på dansk, men de to mænd er altid blevet skildret som lyssky grobrianer. Gennem sin uhyre minutiøse kortlægning af Sumbel og Buzaglos færden når Blüdnikow frem til en helt anden og anderledes fordelagtig vurdering.
Sumbel var sultan Sidis vigtigste udenrigspolitiske rådgiver, og kilder beskriver Sumbel som en sand ven af Danmark, der i 1752 underhånden rettidigt advarede danske søofficerer om, at marokkanerne planlagde at erobre tre danske skibe i Middelhavet. Året efter indgik sultanen til alt held freds- og handelsaftaler med Danmark – som det første europæiske land overhovedet. Det skete på initiativ af Joseph Buzaglo. Man kan altså konstatere, at afgørende dele af marokkansk udenrigspolitik lå i hænderne på jøder, skønt jøder ellers blev udsat for vilkårlige afstraffelser og høje skatter.
Danmark var i det 18. århundrede en vældig europæisk magt, hvis handelsflåde på europæisk plan kun blev overgået af Storbritannien og Frankrig. Danskerne bedrev handel i Middelhavet, og her var det vigtigt med aftaler, eftersom området myldrede med pirater. Den marokkanske sultan havde selv flere af dem i sit sold, men han indgik fredsaftaler med Danmark, der vidnede om betydelig kløgt. Blüdnikow citerer en kilde, der karakteriserer sultan Sidi således: ”Vi vil næsten vove den påstand, at hans politiske adfærd, selv når den udtryktes gennem kapervirksomheden [form for piratvirksomhed], ikke adskilte sig meget fra den adfærd, der kunne observeres hos flertallet af tidens europæiske monarker”.
Måske var sultanen endog mere idealistisk? I hvert fald var det sultan Sidi, der i 1777 med bistand fra Sumbel sender et forslag til en lang række europæiske nationer om i realiteten at afskaffe slaveriet. Det var opsigtsvækkende, for som Blüdnikow bemærker: ”Et generelt internationalt forsøg på at begrænse slaveri i alle lande – som sultanen lagde op til i 1777-1778 – var uset. Initiativet har stort set været ubeskrevet i historisk litteratur – måske fordi det aldrig blev til noget. Med Sidis død i 1790 fortsatte slaveriet i Marokko”.
Historikere vurderer, at hvis sultanens forslag var blevet imødekommet af de europæiske nationer, så var slavehandlen blevet bremset meget tidligere.
Titlen ”Grænseløse jøder” sigter til, at Sumbel, Buzaglo og andre jøder spillede en fremtrædende rolle i de diplomatiske forhandlinger. De havde et omfattende netværk i de europæiske metropoler og forsøgte løbende at etablere handelsforbindelser mellem Danmark og Marokko. Hvorfor har vi så ikke hørt mere om de ”grænseløse jøder” i dansk historieskrivning? Svar: ”Det meste gik galt, og derfor havnede historien om Danmark og Marokko i 1700-tallet som en fodnote i historiebøgerne.”
Nu har Bent Blüdnikow udvidet fodnoten til en bog og vist, hvad der sker, når tilfældighedernes spil og den menneskelige begrænsning også er aktører i historien. Det er blevet til en skildring af to mænd, der mødte foragt fra den ene side og mistro, ligegyldighed og skuldertræk fra den anden. På trods af det opnåede de en status og position, som gjorde, at man måtte regne med dem både i Nordafrika og i Europa.
Især Sumbels personlighed træder tydeligt frem: Han havde pondus, intelligens og politisk tæft, hans flid og talegaver var legendariske, og evnen til at bedrive diplomati i både skrift og tale var sagnomspunden.
Og Blüdnikow fortæller hans og epokens historie med gehør for både detaljen og det overordnede indhold.
Bent Blüdnikow: Grænseløse jøder. Spillet om Danmark og Marokko i 1700-tallet. 432 sider. 350 kroner. Nord Academic.